Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1948 με την επωνυμία ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΟΛΥΜΠΙΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και εδρεύει στον Πειραιά.
Σκοποί της Αδελφότητας είναι:
Α) Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της και η διατήρηση και σύσφιξη των δεσμών με όσους κατοικούν στην Κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου, καθώς και με όλα τα τοπικά σωματεία και οργανώσεις της χώρας και του εξωτερικού, που επιδιώκουν παράλληλους σκοπούς με αυτή.
Β) Η συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Ολύμπου, για την επίλυση των προβλημάτων της, τηε εκτέλεση κοινωφελών και εξωραϊστικών έργων και γενικά την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.
Γ) Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της γενέτειρας Ολύμπου Καρπάθου, και η διαφύλαξη και προβολή του λαογραφικού πλούτου μας.
Δ) Η ενίσχυση με κάθε διαθέσιμο μέσο των νέων που κατάγονται από την Όλυμπο Καρπάθου, την πνευματική και επιστημονική τους πρόοδο, καθώς και την σωματική τους άθληση.
Ε) Η βοήθεια σε αναξιοπαθούντες Ολυμπίτες.
Στ) Η ενίσχυση των σχολείων και εκκλησιαστικών, κοινοτικών ή άλλων κοινωφελών ιδρυμάτων της γενέτειρας ή των παροικιών της Αττικής για την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου των συγχωριανών μας και την διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων του χωριού και των συγχωριανών μας.
Ζ) Η Αδελφότητα διατηρεί δύο πολιτιστικά κέντρα στα αντίστοιχα ιδιόκτητα κτηριακά συγκροτήματα που διαθέτει, στη Καλλίπολη Πειραιά και στην Αμφιάλη Κερατσινίου προς εκλήρωση όλων των ανωτέρω σκοπών.
Η) Διαθέτει παραδοσιακές φορεσιές και όργανα του τόπου μας προς χρήση των μελών.
Στη μακρά πορεία της, η Αδελφότητά μας έχει επιδείξει πλούσια δραστηριότητα και ανταποκρίνεται πλήρως στους σκοπούς που προβλέπονται από το καταστατικό της.
Τα πρώτα διοικητικά συμβούλια φρόντισαν να αγοράσουν εκτάσεις, όπως π.χ. στην Αμφιάλη Κερατσινίου, για τη στέγαση των συμπατριωτών μας που είχαν έλθει στην Αττική για αναζήτηση εργασίας, αλλά και τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου.
Αργότερα αγοράστηκε οικόπεδο και στην Καλλίπολη Πειραιά, για τη δημιουργία δεύτερου πολιτιστικού κέντρου και τη στέγαση των γραφείων και του ξενώνα μας.
Ο ξενώνας φιλοξενεί άνευ κόστους συμπατριώτες μας που έρχονται για περιορισμένο διάστημα στην Αττική και που δεν έχουν διασφαλίσει άλλον χώρο διαμονής.
Από το 1965 εκδίδεται εφημερίδα με τίτλο «Η Φωνή της Ολύμπου», η οποία φθάνει όπου γης Ολυμπίτης και Καρπάθιος, και όχι μόνον.
Στην αρχή ήταν μηνιαία, σήμερα είναι τριμηνιαία, αλλά με περισσότερη ύλη.
Η Αδελφότητα διατηρεί και διαθέτει παιδικό και νεανικό χορευτικό συγκρότημα, που πολλές φορές έχει προβάλλει τη μουσικοχορευτική μας παράδοση σε εκδηλώσεις της Αδελφότητας, άλλων φορέων ή οργανισμών, αλλά και μέσων ενημέρωσης.
Για να εξακολουθήσει να είναι εφικτή αυτή η προβολή αλλά και η εν γένει επίτευξη των πολιτιστικών σκοπών του σωματείου μας, πραγματοποιούνται εβδομαδιαία μαθήματα τραγουδιού, χορού, και μουσικών οργάνων στα πολιτιστικά κέντρα Καλλίπολης ή Αμφιάλης, εναλλάξ ανά έτος κάθε Σάββατο βράδυ.
Εκδηλώσεις πάνδημες πραγματοποιούνται την περίοδο από Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο, εκτός της οποίας οι συμπατριώτες προτιμούν να εκδράμουν στο νησί.
Στις εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνονται θέματα ιστορικά π.χ. η απελευθέρωση της Καρπάθου, θέματα λαογραφικά π.χ. Ο γάμος στην Όλυμπο, το προξενειό, τα εφτά του μωρού, κλπ., τα κάλαντα που ψάλλονται από ομάδες νέων και ενήλικων μελών σε όλες τις παροικίες Ολυμπιτών, ο χορός του νέου έτους με το κόψιμο της πίτας, το γλέντι της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας, η εορτή της Αδελφότητας την ημέρα του Αγίου Πνεύματος και η ετήσια εκδρομή μας τον Ιούνιο. Ακόμη, διοργανώνονται από την Αδελφότητα και πραγματοποιούνται θερινές εκδηλώσεις συνήθως τον μήνα Αύγουστο στην Όλυμπο και το Διαφάνι, όπως Παγκαρπαθιακά συνέδρια με θέματα άμεσα σχετιζόμενα με τον τόπο μας, αθλητικοί αγώνες, και εκδρομές σε τόπους ενδιαφέροντος και φυσικής ομορφιάς.
Η Αδελφότητά μας έχει εκδώσει μουσικές παραγωγές με τραγούδια και μουσικές του τόπου μας όπου συμμετέχουν συμπατριώτες-μέλη. Επίσης έχει εκδώσει βιβλία με ποικίλο θεματικό περιεχόμενο σχετοζόμενο με την Όλυμπο και της Κάρπαθο γενικά, πχ. «Αναμνήσεις» του Γιώργου Σακέλλη και «Μελισμένος Λόγος» του Νίκου Πρεάρη, και η ανατύπωση-βελτιωμένη έκδοση της “Μούσας της Ολύμπου” του Γιώργου Α. Χαλκιά.
Η Αδελφότητα, μη ξεχνώντας τους ανθρώπους που ανιδιοτελώς δρουν για το κοινό καλό, τιμά κατά καιρούς αυτούς που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στην απανταχού κοινότητα των Ολυμπιτών ή και χρηματική ενίσχυση στο σωματείο μας. Οι τιμώντες περιλαμβάνουν ιδρυτές ή πρώην διοικούντες του σωματείου, τοπικούς αιρετούς άρχοντες της ιδιαίτερης πατρίδας μας, διαπρέψαντες Ολυμπίτες στους εκάστοτε τομείς δράσης τους, πχ. πανεπιστημιακούς δασκάλους, και μη συμπατριώτες μας που όμως αγάπησαν και πρόσφεραν πολλά υπέρ του τόπου μας, όπως πιο πρόσφατα τους Γιάννη Λύρα και Ηλία Μαμαλάκη.
Τελευταία έχει να επιδείξει την άκρως επιτυχημένη συγκρότηση ερασιτεχνικού ομίλου που εκτέλεσε το Θεατρικό Δρώμενο του Γιάννη Β. Χαλκιά ” Το Τυχερό ” σε Όλυμπο, Διαφάνι και Ρόδο, με σχέδια για την συνέχιση αυτής της δράσης στην πρωτεύουσα και το εξωτερικό, καθώς και επέκτασή του και σε άλλες θεματολογικές παραστάσεις.